محتملترین سناریو در زمینه اقتصاد جهانی بازگشت تدریجی نفت ایران به بازار طی چند سال آینده است که احتمالا به پایین ماندن قیمت نفت کمک خواهد کرد.
به نقل از پایگاه خبری کامودیتی، توماس پوگ تحلیلگر اقتصادی میگوید: از سوی دیگر ممکن است توافقی حاصل شود که به لغو فوری بخش عمده تحریمها علیه ایران بینجامد. این امر قیمت نفت را به شدت کاهش خواهد داد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سخنان خود در کنگره آمریکا به شدت با هرگونه توافق بین ایران و آمریکا مخالفت کرد.این سخنان در شرایطی بود که مذاکرات بین ایران و گروه پنج+یک متشکل از آمریکاَ، روسیه، انگلیس، چین، فرانسه و آلمان این هفته و در آستانه ضرب الاجل 31 مارس برای حصول یک توافق کلی از سرگیری شد.
هدف از توافق کلی ترسیم اقداماتی است که ایران و آمریکا و اتحادیه اروپا باید در چند ماه آینده بردارند تا رسیدن به یک توافق نهایی قبل از پایان ژوئن تضمین شود.
صرف نظر از مخالفت رژیم صهیونیستی و برخی جمهوری خواهان گزارشها حاکی از این است که مذاکرات به خوبی پیش میرود.
باراک اوباما رییس جمهور آمریکا مایل به این است که صلح با ایران جزو میراث رییس جمهوری وی باشد. کاهش اخیر قیمت نفت اقتصاد ایران را تحت فشار بیشتری قرار داده است. به علاوه هر دو طرف خواهان این هستند که قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال آینده یک توافق حاصل شود. در نتیجه احتمالا تمایل کمی برای تمدید مذکرات وجود دارد.
البته هیچ تضمینی وجود ندارد تا پایان ماه جاری یا ماه ژوئن توافقی به دست بیاید. طرفین گفتهاند که هنوز اختلافات زیادی باقی مانده که باید برطرف شود، اما مساله جالبتر این است که اگر یک توافق به دست آید چه اتفاقی رخ خواهد داد. فاکتور کلیدی برای بازار نفت این است که تحریمهای ایران با چه سرعتی لغو خواهند شد.
تولید نفت ایران از زمان تشدید تحریمها در سال 2012 به شدت کاهش یافته است. اگر توافقی در ماه ژوئن به دست بیاید و به لغو فوری محدودیتهای صادرات نفت ایران منجر شود مقامات ایران تاکید دارند که این کشور میتواند ظرف مدت کوتاهی صادرات خود را دو برابر و تولید نفت خود را به روزانه چهار میلیون بشکه برساند. با این شرایط روزانه یک میلیون بشکه دیگر به مازاد عرضه کنونی نفت در بازار اضافه خواهد شد.
نتیجه این است که اگر طرفین به توافق برسند بازگشت نهایی نفت ایران به پایین ماندن قیمت نفت ظرف چند سال آینده کمک خواهد کرد، اما روند لغو تحریمها مهمترین فاکتور در این زمینه است.